GUSL ( BOY ABDESTİ)


GUSLÜN FARZLARI

Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. Cünup olan her kadının ve her erkeğin, hayzdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, GUSL abdesti alması farzdır. Cünüp olmak, cima' ve ihtilam ile olur.
Peygamberimiz ''Sallalahu Aleyhi ve Sellem'' buyuruyor ki: ''GUSL abdesti almağa kalkan bir kimseye, üzerinde ki kıl adedince (yani pek çok sevap verilir). GUSLÜ için ona verilecek sevap, dünyada bulunan herşeyden daha hayırlı olur. Allahu Teala, Meleklere, bu kuluma bakınız! Gece üşenmeden kalkıp benim emrimi düşünerek, cünüplükten GUSL ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını afv ve magfiret eyledim buyurur.)

Diğer bir Hadisi Şerifte, (Kirlenince, çabuk Gusl abdesti alın. Çünkü kirlenen katibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir buyuruldu. İmam-i Gazali ''Rahmetullahi aleyh'' buyurdu ki: Bir kimse rüyada bana dedi ki: Bir miktar zaman cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim. Bir Hadis-i Şerifte de, resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez buyuruldu.

Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namz vaktinicünüp geçirirse, çok acı azap görecektir. Su ile yıkanmak mümkün olmassa Teyemmüm etmelidir.

Cünüp olan kimseler şunları yapamaz:

1- Hiçbir Namazı kılamaz
2- Kuran-ı Kerime ve ayetlerine el süremez
3-Kabeyi tavaf edemez
4-Cami ve Mescidlere giremez

                                                   GUSLÜN FARZLARI


HANEFİ MESHEBİNDE GUSLÜN FARZLARI ÜÇTÜR:

1- Ağzın içini yıkamaktır: Ağzın içinde iğne ucu kadar ıslanmadık yer kalırsa, dişlerin üzeri ve diş çukuru ıslanmassa Gusl olmaz.

2- Burnu yıkamaktır: Burnunda ki kuru kirin altına ve ağzında ki çiğnenmiş ekmeğin altına su geçmesse, Gusl olmaz. Hanbeli meshebinde, agzı ve burnu yıkamak,abdest alırken de, Guslde de farzdır. Şafi'i meshebinde de Gusl ederken niyet etmek farzdır.

3- Bedenin her yerini yıkamaktır: Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarında ki derileri ve başta ki saçları yıkamak farzdır. Tırnaklarda, dudak, göz kapağı veya vücudun her hangi bir yerinde su geçirmeyen maddeler bulursa (Tırnaklar da oje bulunursa), Gusl abdesti alınmış olmaz.





Benzer İçerikler

Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
Değerli Yorumlarınızı Esirgemeyin İşallah

0 yorum: