Hz. Muhammet (A.S.V.) Hayatı ve AHLAKI




Peygamber Efendimizin Güzel Ahlakı Ve Hayatı 


Peygamberimiz, uzuna yakın orta boylu, biçimli bir insandı. Omuzları ve göğsü geniş, yüzü çok sevimli ve güzeldi. Allah O'nu bir insan güzeli olarak yaratmıştı.
Peygamberimizin vücudu kadar ahlakıda çok güzel ve yüksekti. Peygamberimiz insanlar için bir örnektir. Biz her işimizde, her gidişimizde Peygamberimizi örnek tutarız. Peygamberimiz gibi yapmaya, Peygamberimiz gibi olmaya çalışırız. Onun yüksekliğine Erişilmese'de erişmeye çalışırız.
Peygamberimiz güler yüzlü, tatlı sözlüydü. Ağzından kötü bir söz çıkmaz, kimseyi incitmezdi. Ömründe hiç yalan söylememiştir. Verdiği sözden dönmez, söz verdiği zaman sözünü mutlaka yerine getirirdi.

Peygamberimiz çok cesurdu. Korku nedir bilmez ve Allahtan başka kimseden korkmazdı. Muharebelerde kılıç elinde düşmanlarla çarpıştı. Bütün kötülükleri kaldırdı. Peygamberimiz kötü adamları hiç sevmezdi, kötülere karşı çok sert davranırdı. Kötülüğü görünce ateş püskürürdü, iyiliğe karşı ise kuzu gibi yumuşak davranırdı. Peygamberimiz Başladığı işi bitirmeden bırakmazdı. Hemşehrileri, Peygamberimize ''El Emin'' ( Güvenilir insan) ismini vermişlerdi. Peygamberimiz büyüklere saygı, küçüklere merhamet şefkat gösterirdi. Çocukları çok severdi hele yetim öksüz, kimsesiz çocuklara çok acırdı, onlara çok yardım ederdi. Kimsesizlerin işlerini görmekten zevk duyardı.

Peygamberimiz çok cömertti. Hiçbir şeyini esirgemez herkese elinden gelen yardımı yapardı. Peygamberimiz komşu hakkını çok gözetir ve onları hiç gücendirmezdi. Hizmetçileride çok hoş tutardı. Kendisi ne yer ne giyerse onlara'da ondan yedirir ve giydirirdi. Peygamberimiz misafirlerini güler yüzle karşılar, onlara elini uzatır, ellerini sıkar, kendisi hizmet eder ve giderken de kapıya kadar uğurlardı. Peygamberimiz hastaları ziyaret eder, onların iyi olmaları için çalışır ve dua ederlerdi.




Peygamberimiz çok utangaçtı. (utanmak hissi imandan gelir, utanmak hissi olan kötülük yapamaz) buyururlardı. Peygamberimiz konuştuğu zaman tane tane söyler, manalı, kısa ve açık konuşurdu. Seslerini herkes rahatlıkla dinlerdi. Başkası konuşurken sözünü kesmez, konuşanı can kulağı ile dinlerdi. Peygamberimiz kimsenin evine odasına izinsiz girmezdi. Bir yere misafirliğe gittiğinde
evvela kapıyı vurarak izin alır, kapı açılınca selam verir ve içeriye girerdi. Peygamberimiz görüştüğü kimselerin ellerini sıkar, hallerini hatırlarını sorardı, fakirleri çok korurdu. Dilenciliği sevmez ve bundan kurtulmaları için onlara yardım eder yol gösterirdi.

Peygamberimiz çok çalışkandı, vaktini hiç boşuna geçirmezdi. Çoluğunu çocuğunu geçindirmek için ticaretle meşkul olurdu. Alışverişte kıl kadar doğruluktan ayrılmazdı, doğruluğu ve doğru kimseleri çok severdi. Peygamber efendimiz evine, ailesine, çoluk çocuğuna çok bağlıydı. Büyükleri sayar küçükleri severdi, çocukları kimin olursa olsun pek severdi. Çocuklarla karşılaştığında onlarla konuşur, onları okşar ve koklardı. Turfanda yeni çıkmış bir meyve getirirlerse evvela ilk önce çocukların en küçüğüne verirdi. Bir yere giderken en son ayrıldığı, gelincede en evvel bağrına bastığı çocukları ve torunları olurdu. Dua ederken bile onları bağrına basardı. Çocuklar Allahın bir hediyesidir  derdi. Tertemiş verilmiş olan bu hediyeyi, temiz tutmak hiç bir suretle kirletmemek ana ve babanın vazifeleri olduğunu söylerdi. Peygamberimiz sade ve temiz giyinirdi, temizliğe çok dikkat ederdi. Yemekleride sade idi, yemek seçmezdi ne bulursa onu yerdi. Sevmediği yemeği kötülemezlerdi. Yemekten önce ve sonra ellerini daima yıkardı.

Rabbim Hz. Muhammet ( S.A.V.) Peygamber Efendimizin sünnetini Yaşamayı Ve Onun Ahlakıyla Yaşamış Olduğu Hayatını Cümlemize Yaşatması Dileğimle Rabbim Yar Ve Yardımcınız Olsun Allaha Emanet Olun Sağlıcakla Kalın.

Benzer İçerikler

Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
Değerli Yorumlarınızı Esirgemeyin İşallah

0 yorum: