Bayanların Namaz Kılınışı Resimli Anlatım

                                           1. HANIMLAR İÇİN NAMAZA HAZIRLANIŞ:


Hanımlar için tekbirden önce namaza duruşu gösteriyor. Bu durumda iken 3-5 defa ''Estafirullah'' diyerek istiğfar edilip ve hangi Namaz kılınacaksa ona niyyet edilir.



                                 2. ALLAHU EKBER DİYEREK TEKBİR ALIŞ VAZİYETİ

Parmak uçları çene altına ve omuz hizasına gelecek vaziyette, ayaklar birbirine yakın rahat bir duruşta. Gözler secde yerine bakacak. Tekbir ile Namaza başlanmış olur.


                                        3. HANIMLAR İÇİN KIYAM VE EL BAĞLAMA

Hanımlar kıyamda ( Namazın ayak duruşunda) böyle el bağlar ve Fatiha ve Zamm-i sure okumalarına'da bu durumda yaparlar. DİKKAT: Hanımlar ile Erkeklerin Namazlarda okuyacağı dualar ve Namaz niyetleri aynıdır. Yanlız duruşları farklıdır.


                                               4. HANIMLAR İÇİN RUKÜ VAZİYETİ

Hanımlar rukü'larını biraz eğilerek yaparlar. Ellerini dizleri üzerine parmakları bitişik olarak koyarlar. Gözleri ayak uçlarına doğru bakacaktır. Bu durumda rukü ' Tesbihi söylenir.

DİKKAT: Kadınların Namazda duruşları Erkeklerden çok çok farklıdır. 1. Tekbir alış, 2. El bağlayış, 3. rükuda duruşları, 4. secdede duruşları, 5. Tahiyyat için oturuşları hepsi farklıdır. Resimlere dikkat edilirse bu farklar çok açık şekilde görülmektedir.


                               5. HANIMLAR İÇİN RUKÜ'DAN DOĞRULUNCA DURUŞ

Rukü'dan doğrulurken ''Semiallahü limen hamideh'' denir. Şekil 5'de Görüldüğü üzere doğrulunca ''Rabbena lekel hamd'' denir. Ve hemen Tekbir ile ( Yani Allahu Ekber diyerek ) secdeye (yere) kapanılır.


                                                    6.  HANIMLAR İÇİN SECDE HALİ

Secdede, baş iki el arasında olacaktır. Alın ile burun yere değecektir. Dirsekler yere değiyor ve kollar yanlara yapışıktır. Yani Hanımlar, derli toplu bir halde secde ederler. Hanımların secdeleri erkeklerden farklı bir durumda olacaktır. Namaz şekillerine dikkat edersek hanımların secde vaziyeti ile erkeklerin secde vaziyeti birbirlerinden çok çok ayrıcalık taşımaktadır. Hanımlar daha derli toplu secde ederken, erkekler daha açık ve daha gergin bir durumda secde etmeleri gerekmektedir.


                                             7.  HANIMLAR İÇİN NAMAZDA OTURUŞ

Ettehiyyatü oturuşu. El parmakları dizlerden dört parmak kadar geride olmak üzere parmakları kendi halinde olarak oyluklarına koyar. Her iki ayağı sağ tarafa yatık olur. Bu Tehiyyat oturuşunda sol budu üzerine yere oturup her iki ayağı da sağ taraftan yatık olarak çıkar. Hanımların Namazda oturuşları da erkeklerden çok farklıdır. Şekillerle bu ayrıcalıkları göstermeye çalıştık.


                                             8. HANIMLAR İÇİN NAMAZDA OTURUŞ

Hanım Müslümanlar için Namaz  oturuşunu gösteren bu Şekil, ayak ve oturuş vaziyetini çok açık bir şekilde öğretmektedir. Hanım Müslümanların Namazlarda, Tehiyyat (Ettehiyyat) oturuşunda ayaklarının sağ taraftan çıkarılmış vaziyetini ve Namaz'da sol yanı üzerine oturuşu gösterilmektedir.


   
                                            9.  HANIMLAR İÇİN SAĞA SELAM VERİŞ

Tehiyyat oturuşunda yani namazların son oturuşunda ''Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik, ve Rabbena Duaları okuduktan sonra ''Esselamü aleküm ve Rahmetullah'' diyerek önce sağa. Sonra tekrar aynı şekilde ''Esselamü aleyküm ve Rahmetullah'' diyerek sol tarafımıza selam verilir. Bu durumda gözler omuza doğru bakar. Selam verilirken oturuş durumu bozulmaz. 

Rabbim Cümlemizin Kıldığı Namazları Ve Duaları Kabul Etsin İşallah Canlar. Allaha Emanet Olun.

Benzer İçerikler

Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
Değerli Yorumlarınızı Esirgemeyin İşallah

0 yorum: